Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η Yoga ωφελεί τον ασκούμενο στο Karate do

Η yoga είναι βέβαια κάτι διαφορετικό από το Καράτε, δεν είναι καν πολεμική τέχνη. Οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται εδώ είναι τρεις: α) γιατί αν ο ασκούμενος στο karate do παράλληλα με τις προπονήσεις του ασκείται και στη yoga θα δει εκπληκτική βελτίωση στην απόδοσή του, β) γιατί η yoga στο επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης (σωματικά και πνευματικά) επιδιώκει τους ίδιους σκοπούς με τo karate do, γ) γιατί στη yoga υπάρχει το γνωσιολογικό υπόβαθρο για κάθε πολεμική τέχνη.

    Η yoga είναι μια ολοκληρωμένη επιστήμη, με αντικείμενο την εναρμόνιση του "εσωτερικού εαυτού" με το περιβάλλον, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ινδία πριν από χιλιάδες χρόνια. Κατά γράμμα η λέξη yoga σημαίνει "ένωση": η yoga έχει τελικό σκοπό την ένωση του ατομικού εγώ με το απόλυτο, την προσωπική συνείδηση με την απόλυτη, του μεταβαλλόμενου με το αμετάβλητο.

    Η yoga περιέχει τρία αλληλένδετα πεδία σωματικής και πνευματικής άσκησης: τις ασάνας, τις σωματικές ασκήσεις δηλαδή, που αποτελούνται από σειρές στάσεων, την πραναγιάμα, την άσκηση δηλαδή στην αναπνοή, και το ντυάνα , το διαλογισμό, άσκηση του νου. Με τις ασάνας, τις γιογκικές στάσεις, γυμνάζεται αρμονικά κάθε μέρος του σώματος, εξωτερικά και εσωτερικά: οι εκκούσιοι και ακούσιοι μύες, η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις, οι αδένες και τα νεύρα. Με την πραναγιάμα, τη γιογκική αναπνοή, προσλαμβάνεται η απαραίτητη ενέργεια για την αναζωογόνηση του σώματος και τον έλεγχο του νου. Η δυνατότητα στοιχειωδούς ελέγχου του νου (αυτοσυγκέντρωση) είναι απαραίτητη για την άσκηση στο διαλογισμό (ντυάνα), την άσκηση δηλαδή του νου μέσω συνειδητών σκέψεων ή και ακινησίας της σκέψης (σε ανώτερα επίπεδα).

    Τις τελευταίες δεκαετίες, με την εξάπλωσή της στη δύση αλλά και σε όλο τον κόσμο, η yoga έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών από την σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ήταν πράγματι εντυπωσιακά και "αξιοπερίεργα" για τη δυτική επιστημονική σκέψη: επιβαιβεώθηκε η ικανότητα ατόμων που ασκούνται χρόνια και σε τακτική βάση στη yoga, να ελέγχουν συνειδητά αυτόνομες ή ακούσιες λειτουργίες του σώματος, όπως η θερμοκρασία, οι χτύποι της καρδιάς ή η πίεση του αίματος. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα πολύ λίγους ενδιαφέρουν. Η ουσία είναι πως από τις πρώτες εβδομάδες άσκησης στη yoga η υγεία βελτιώνεται και ακόμη και χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, αρθρίτιδα, αρτηριοσκλήρωση κλπ, ανακουφίζονται. Μια σχετική με την αναπνοή μελέτη της χάθα γιόγκα έδειξε πως η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνει μετά από μόλις έξι μήνες άσκησης κατά 50% και περισσότερο!

    Για τους περισσότερους βέβαια η γιόγκα είναι συνδεδεμένη με την είκόνα ενός "ανθρώπου λάστιχο" και είναι αλήθεια πως η συστηματική και για χρόνια άσκηση στη γιόγκα μπορεί να προσδώσει στον ασκούμενο σχεδόν εξωπραγματική ευλυγισία! Ωστόσο η γιόγκα απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης κλπ. Τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα αρκούν για να βελτιώσουν τη ζωή μας σε όλους τους τομείς! Μοιάζει πραγματικά απίστευτο και είναι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η γιόγκα αν δεν αρχίσει να ασκείται και ο ίδιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου